woensdag 2 april 2008

Horeca


Horeca staat voor Hotel, Restaurant, Café en Catering. Er is veel werk te krijgen in de horeca. En voor vele functies zijn niet eens diploma's vereist want ook in de sector is er een gebrek aan personeel en is er een overvloed aan vacatures, sla maar eens een krant open.
Je
kunt werken in de horeca als:
*Ober/Serveerster
*Kok/kokkin
*Receptionist(e)
*Afwass(t)er
*Kamermeisje
*in de Huishouding
*als medewerker Technische Dienst
*op Kantoor
*als Glazenhaler (in de discotheek)
*Barman/barvrouw
*Portier
*Portier/uitsmijter
*Picolo
*Snackbar (Fastfood) medewerk(st)er
Etc.
Het werk is afwisselend en leuk. Je werkt met mensen en de meeste mensen gaan naar een Horeca bedrijf om plezier te maken en zijn dus meestal vrolijk. Maar ja je hebt ook begrafenissen en condoleances. Wij zeggen altijd de horeca van een lach tot een traan. De werksfeer is altijd heel goed en gezellig. Je werkt als een team. Iedereen heeft zo zijn taak en valt er iemand weg bijvoorbeeld iemand in de afwas dan mis je dat meteen. Iedereen in een Horeca bedrijf is even belangerijker. Heb je namelijk wel koks maar geen bediening dan kun je wel koken maar heb je niemand die het produkt dat jij gemaakt hebt kan serveren. Heb je wel hotelkamers maar geen huishouding of kamermeisjes dan heb je geen schone hotelkamers en kun je geen gasten ontvangen hoe graag jij als receptionist ook de mensen in wilt checken. Je bent van elkaar afhankelijk en dat maakt de werksfeer ook zo goed.
Maar als je kiest voor een baan in de horeca dan moet je er wel rekening mee houden dat je ook moet werken wanneer een ander vrij (dit zijn dus de minder leuke kanten van werken in de Horeca) is bijvoorbeeld:
*In het weekend
*Kerstmis (is altijd heel gezellig om dan te werken)
*Pasen
*Pinksteren
*Hemelvaartsdag
*Koninginnendag
*Oud en Nieuw

Maar dan moet je natuurlijk ook denken dat je dan wel vrij bent als anderen moeten werken. Dus jij hebt door de week rustig tijd om eens te gaan winkelen, naar een pretpakt te gaan of wat dan ook. Je hebt ook onregelmatige tijden. Vooral voor nachtbrakers (zoals ik) is de Horeca een te gekke sector om in te werken. Je werkt tot s'avonds laat en kunt de volgende dag lekker uitslapen. Ook heb je veel minder last van file's en drukte op de weg. Wel heb je een ander nadeel. Reis je met het openbaar vervoer dan heb je vaak een probleem. Naar je werk komen is dan nog niet zo'n probleem maar om weer thuis te komen is veel moeilijker. Veel lijnen vooral in de kleinere plaatsten rijden (bussen) niet meer na 19.00 of 20.00 uur.
Maar ik blijf er bij WERKEN IN DE HORECA IS HARTSTIKKE LEUK OM TE DOEN.
Als jij er over denkt om een cariërre te beginnen in de horeca moet je je wel een paar dingen afvragen:
Ben ik flexibel?
Vind ik het niet erg om in het weekend en op feestdagen te werken?
Kijk ik niet op 1 of 2 uurtjes langer te werken?
Werk ik graag in een team?
Werk ik graag onregelmatig?
Werk ik graag met mensen?
Staat mijn fammile/man/vrouw/vriend/vriendin/kind(eren) achter mijn keuze om de horeca te gaan werken?
Dit zijn wel de minium eisen die je aan je zelf moet stellen. Voldoe je aan die eisen dan moet je kiezen tussen een opleiding of meteen gaan werken.
Leren voor een baan in de horeca kan met o.a. met de volgende opleidingen:
VBO (VMBO tegenwoordig) opleiding in de richting Consumptieve technieken. Hier kun je kiezen voor zowel keuken/bediening als voor brood/banket
KMHO opleiding. Dit staat voor Kort Middelbaar Horeca Onderwijs. Dit een MBO opleiding. en duurt 2 jaar. Je kunt kiezen tussen Keuken of Bediening. Hierbij loop je ook bepaalde periodes stage
UHO opleiding. Dit staat voor Uitvoerend Horeca Ondernemer en is een vrij globale opleiding die je alle kanten van de horeca laat zien. Ook hier is weer een stage onderdeel van het lespakket. Duur 3 jaar.
MHS opleiding. Dit staat voor Middelbare Hotel School. Ook dit is weer een MBO opleiding. Ook deze opleiding belicht alle kanten van het horeca vak. Hij duurt 4 jaar en van die 4 jaar is er ongeveer 1 jaar stage. Dit is meer voor een leidinggevende functie.
FD opleiding. Dit staat voor Facilitaire Dienstverleining. Ook dit is een MBO opleiding. Hij duurt 3 jaar. Je krijgt hier globaal les in de basis beginselen van het kok en bedienings medewerkers vak.
Ook krijg je les in Gebouwenonderhoud (dat wil zeggen schoonmaak en planning van de inrichting van een gebouw/magazijn etc.) Het is een hele brede opeleiding en in de horeca voornamelijk geschikt voor de Catering met name de Contract Catering. Tijdens de 3 jaar krijg je verschillende stage's.
Deeltijdopleiding. Dit wel zeggen 4 dagen in de week werken en 1 dag in de week naar school. Je kunt kiezen uit de richting kok/kokkin en Gastheer/gastvrouw. De opleiding duurt 5 jaar en in die 5 jaar moet je regelmatig naar een ander leerbedrijf. Voor dat leerbedrijf moet je zelf zorgen, dus met andere woorden je moet gewoon gaan soliciteren. Wel geld GEEN leerbedrijf geen les, en geen les betekend een jaar langer doen over de opleiding. De erkende leerbedrijven staan gelukkig wel geregistreerd op de site van de SVH. Als kok zijnde moet je ieder jaar (een jaar loopt van 1 september tot 31 augustus) een ander leerbedrijf hebben. In de bediening zit het iets anders, maar dat vertellen ze je op school wel. Je kunt deze opleiding met een jaar versnellen door eerst 2 jaar KMHO te doen in de richting die je natuurlijk ook in deeltijd wilt gaan doen. Daarna stroom je dan in in het 4e leerjaar van de deeltijdopleiding.
Er is ook nog een deeltijd opleiding voor fastfoodmedewerk(st)er. De duur hiervan durf ik niet te zeggen. Ik weet wel dat ook deze opleiding werkt met het princiepe van leerbedrijven. Dus ook hier moet je zelf gaan solliciteren. Deze opleiding wordt ook verzorgd door het SVH net als de leerbedrijven.
Voor informatie van alle MBO opleidingen kun je het beste informeren bij 1 van de vele MBO scholen bij jouw in de buurt.
Voor de Deeltijd opleidingen kun terrecht bij het SVH (zie ook hun site)
Ik zelf ben kok en heb zie het werk in de Horeca als een leuk vak of misschien wel een roeping, maar ja iemand mailde mij het volgende:
Kok zijn is geen vak of een roeping, het blijkt telkens weer een ordinaire vergissing.
Tja zo kun je het natuurlijk ook zien. Maar ik blijf er bij dat het enorm leuk is om te doen. Voornamelijk als het harstikke druk is en je het toch weer perfect laat lopen. Dat geeft een soort kick. In een paar uur doen waarvoor je de hele dag of misschien wel dagen voor aan het voor bereiden bent geweest (mice en place'en).

Geen opmerkingen: