woensdag 2 april 2008

Horeca


Horeca staat voor Hotel, Restaurant, Café en Catering. Er is veel werk te krijgen in de horeca. En voor vele functies zijn niet eens diploma's vereist want ook in de sector is er een gebrek aan personeel en is er een overvloed aan vacatures, sla maar eens een krant open.
Je
kunt werken in de horeca als:
*Ober/Serveerster
*Kok/kokkin
*Receptionist(e)
*Afwass(t)er
*Kamermeisje
*in de Huishouding
*als medewerker Technische Dienst
*op Kantoor
*als Glazenhaler (in de discotheek)
*Barman/barvrouw
*Portier
*Portier/uitsmijter
*Picolo
*Snackbar (Fastfood) medewerk(st)er
Etc.
Het werk is afwisselend en leuk. Je werkt met mensen en de meeste mensen gaan naar een Horeca bedrijf om plezier te maken en zijn dus meestal vrolijk. Maar ja je hebt ook begrafenissen en condoleances. Wij zeggen altijd de horeca van een lach tot een traan. De werksfeer is altijd heel goed en gezellig. Je werkt als een team. Iedereen heeft zo zijn taak en valt er iemand weg bijvoorbeeld iemand in de afwas dan mis je dat meteen. Iedereen in een Horeca bedrijf is even belangerijker. Heb je namelijk wel koks maar geen bediening dan kun je wel koken maar heb je niemand die het produkt dat jij gemaakt hebt kan serveren. Heb je wel hotelkamers maar geen huishouding of kamermeisjes dan heb je geen schone hotelkamers en kun je geen gasten ontvangen hoe graag jij als receptionist ook de mensen in wilt checken. Je bent van elkaar afhankelijk en dat maakt de werksfeer ook zo goed.
Maar als je kiest voor een baan in de horeca dan moet je er wel rekening mee houden dat je ook moet werken wanneer een ander vrij (dit zijn dus de minder leuke kanten van werken in de Horeca) is bijvoorbeeld:
*In het weekend
*Kerstmis (is altijd heel gezellig om dan te werken)
*Pasen
*Pinksteren
*Hemelvaartsdag
*Koninginnendag
*Oud en Nieuw

Maar dan moet je natuurlijk ook denken dat je dan wel vrij bent als anderen moeten werken. Dus jij hebt door de week rustig tijd om eens te gaan winkelen, naar een pretpakt te gaan of wat dan ook. Je hebt ook onregelmatige tijden. Vooral voor nachtbrakers (zoals ik) is de Horeca een te gekke sector om in te werken. Je werkt tot s'avonds laat en kunt de volgende dag lekker uitslapen. Ook heb je veel minder last van file's en drukte op de weg. Wel heb je een ander nadeel. Reis je met het openbaar vervoer dan heb je vaak een probleem. Naar je werk komen is dan nog niet zo'n probleem maar om weer thuis te komen is veel moeilijker. Veel lijnen vooral in de kleinere plaatsten rijden (bussen) niet meer na 19.00 of 20.00 uur.
Maar ik blijf er bij WERKEN IN DE HORECA IS HARTSTIKKE LEUK OM TE DOEN.
Als jij er over denkt om een cariërre te beginnen in de horeca moet je je wel een paar dingen afvragen:
Ben ik flexibel?
Vind ik het niet erg om in het weekend en op feestdagen te werken?
Kijk ik niet op 1 of 2 uurtjes langer te werken?
Werk ik graag in een team?
Werk ik graag onregelmatig?
Werk ik graag met mensen?
Staat mijn fammile/man/vrouw/vriend/vriendin/kind(eren) achter mijn keuze om de horeca te gaan werken?
Dit zijn wel de minium eisen die je aan je zelf moet stellen. Voldoe je aan die eisen dan moet je kiezen tussen een opleiding of meteen gaan werken.
Leren voor een baan in de horeca kan met o.a. met de volgende opleidingen:
VBO (VMBO tegenwoordig) opleiding in de richting Consumptieve technieken. Hier kun je kiezen voor zowel keuken/bediening als voor brood/banket
KMHO opleiding. Dit staat voor Kort Middelbaar Horeca Onderwijs. Dit een MBO opleiding. en duurt 2 jaar. Je kunt kiezen tussen Keuken of Bediening. Hierbij loop je ook bepaalde periodes stage
UHO opleiding. Dit staat voor Uitvoerend Horeca Ondernemer en is een vrij globale opleiding die je alle kanten van de horeca laat zien. Ook hier is weer een stage onderdeel van het lespakket. Duur 3 jaar.
MHS opleiding. Dit staat voor Middelbare Hotel School. Ook dit is weer een MBO opleiding. Ook deze opleiding belicht alle kanten van het horeca vak. Hij duurt 4 jaar en van die 4 jaar is er ongeveer 1 jaar stage. Dit is meer voor een leidinggevende functie.
FD opleiding. Dit staat voor Facilitaire Dienstverleining. Ook dit is een MBO opleiding. Hij duurt 3 jaar. Je krijgt hier globaal les in de basis beginselen van het kok en bedienings medewerkers vak.
Ook krijg je les in Gebouwenonderhoud (dat wil zeggen schoonmaak en planning van de inrichting van een gebouw/magazijn etc.) Het is een hele brede opeleiding en in de horeca voornamelijk geschikt voor de Catering met name de Contract Catering. Tijdens de 3 jaar krijg je verschillende stage's.
Deeltijdopleiding. Dit wel zeggen 4 dagen in de week werken en 1 dag in de week naar school. Je kunt kiezen uit de richting kok/kokkin en Gastheer/gastvrouw. De opleiding duurt 5 jaar en in die 5 jaar moet je regelmatig naar een ander leerbedrijf. Voor dat leerbedrijf moet je zelf zorgen, dus met andere woorden je moet gewoon gaan soliciteren. Wel geld GEEN leerbedrijf geen les, en geen les betekend een jaar langer doen over de opleiding. De erkende leerbedrijven staan gelukkig wel geregistreerd op de site van de SVH. Als kok zijnde moet je ieder jaar (een jaar loopt van 1 september tot 31 augustus) een ander leerbedrijf hebben. In de bediening zit het iets anders, maar dat vertellen ze je op school wel. Je kunt deze opleiding met een jaar versnellen door eerst 2 jaar KMHO te doen in de richting die je natuurlijk ook in deeltijd wilt gaan doen. Daarna stroom je dan in in het 4e leerjaar van de deeltijdopleiding.
Er is ook nog een deeltijd opleiding voor fastfoodmedewerk(st)er. De duur hiervan durf ik niet te zeggen. Ik weet wel dat ook deze opleiding werkt met het princiepe van leerbedrijven. Dus ook hier moet je zelf gaan solliciteren. Deze opleiding wordt ook verzorgd door het SVH net als de leerbedrijven.
Voor informatie van alle MBO opleidingen kun je het beste informeren bij 1 van de vele MBO scholen bij jouw in de buurt.
Voor de Deeltijd opleidingen kun terrecht bij het SVH (zie ook hun site)
Ik zelf ben kok en heb zie het werk in de Horeca als een leuk vak of misschien wel een roeping, maar ja iemand mailde mij het volgende:
Kok zijn is geen vak of een roeping, het blijkt telkens weer een ordinaire vergissing.
Tja zo kun je het natuurlijk ook zien. Maar ik blijf er bij dat het enorm leuk is om te doen. Voornamelijk als het harstikke druk is en je het toch weer perfect laat lopen. Dat geeft een soort kick. In een paar uur doen waarvoor je de hele dag of misschien wel dagen voor aan het voor bereiden bent geweest (mice en place'en).

maandag 31 maart 2008

Wat is welzijnswerk..


Wat is Welzijnswerk?
Welzijnswerk heeft een doel groepen mensen bij te staan.
Zodat iedereen een menswaardig mogelijk leven kan lijden.
De organisatie van de maatschappij is erg ingewikkeld. Sommige mensen zoeken hulp om in de maatschappij de weg te vinden. Welzijnswerk kan er dan goed mee helpen. Want de taken van welzijnswerk zijn.

-Het aanbieden van activiteiten

· Recreatie
· Clubs
· Cursussen

-Het geven van adviezen op het gebied van
· Huisvesting
· Sociale Zekerheid

-Het organiseren van
· Hulpverlening
· Opvangmogelijkheden

Welzijnswerk is erg uitgebreid met de taken. Werken in een beroepssectors daarom afwisselend. Je werkt met mensen dat kan arbeidsintensief zijn. Er is genoeg voldoening.


Wie werken er :

Er zijn veel jongeren die komen helpen als vrijwilligers vanaf 16 t/m 18 jaar er zijn ook ouderen die komen van 20 jaar en ouder. En de dagen wanneer ze komen :
* Maandag
* Woensdag
* Vrijdag
* Zondag

Welke Activiteiten zijn er?

* Dagjes uit: Er zijn verschillende instanties die dagjes uit organiseren. Hiervoor kunnen ouderen die hieraan mee willen doen zich inschrijven.

· Vakanties: Er worden door verschillende instanties vakanties georganiseerd. Ouderen die mee willen kunnen zich hiervoor inschrijven. Er word dan gekeken wat de mogelijkheden zijn voor die persoon. Voor mensen die zwaar zorgbehoeftend zijn moet namelijk meer begeleiding mee.

· Vervoer: Gemeenten zijn verplicht volgens de wet voorzieningen gehandicapten collectief vervoer aan te bieden. Hiervan kunnen ouderen gebruikmaken die niet met het openbaar vervoer kunnen reizen.

· Eetpunten: Hier hebben de ouderen de mogelijkheid om één of meerdere keren per week in een instelling te eten. Dit kan bijvoorbeeld in een buurthuis of een verpleeghuis.

Pannenkoeken eten:
Ook dit word vaak door buurthuizen of verpleeghuizen georganiseerd. Ouderen kunnen dan gezellig met elkaar pannenkoeken bakken en eten.

ADHD bij volwasenen


Wat is ADHD:
Over ADHD wordt veel gesproken en geschreven. ADHD komt veel voor: 4-8%van de kinderen en adolescenten heeft het en naar schatting minimaal 1-2,5%van de volwassen bevolking. In de volwassenen psychiatrie wordt ADHD langzamerhand beter herkend, zodat ook volwassen patiënten met ADHD een passende behandeling kunnen krijgen. De afkorting ADHD verwijst naar het engelse ‘Attention Deficit/Hyperactivity Disorder ’ wat betekent aandachtstekort-hyperactiviteitsstoornis.Over ADHD wordt wel gezegd: “de rem staat uit ”: het is moeilijk het gedrag, maar ook de gedachten en de plannen in toom te houden. Er bestaat ADHD met alleen aandachtstekort, alleen hyperactiviteit/impulsiviteit, of in combinatie. De combinatie komt het meeste voor. Aandachtstekort betekent: moeite hebben aandacht op te brengen voor taken of bezigheden.Het betekent dus niet: aandacht tekort gekomen zijn van ouders in de jeugd! Een volwassene met ADHD zoekt vaak al langere tijd hulp voor uiteenlopende klachten voordat de diagnose wordt gesteld. Die klachten kunnen erg uiteenlopen, bijvoorbeeld: woedebuien, chaotisch zijn, mislukken op school of op het werk, snel wisselende stemmingen, verslaving, relatieproblemen, sensatiezucht, faalangst of depressiviteit. Bij doorvragen blijken er levenslange klachten van onrust, impulsiviteit en aandachts-, of concentratieproblemen te bestaan, die leiden tot slecht functioneren in werk en relaties. Mensen met ADHD met een goede intelligentie en alleen aandachtsstoornissen, komen soms pas als volwassene in de problemen als niveau en tempo van werk of opleiding hoger worden.

Behandeling:
Behandeling met medicijnen. Er zijn bepaalde medicijnen die goed helpen tegen de verschijnselen van ADHD. De medicijnen genezen ADHD niet. Als ze worden gestopt, komen de verschijnselen van ADHD weer terug. Omdat volwassenen de stoornis al levenslang hebben en nog steeds niet goed functioneren, wordt na de diagnose vrij snel met medicijnen gestart. De medicijnen helpen om rustiger en geconcentreerder te worden. Daardoor kan ook beter van gesprekken worden geprofiteerd. Het gaat om de volgende medicijnen.


Eigen verhaal:
Ik heb zelf ADHD maar op concentratie. Ik ben begonnen met Ritalin te slikken. Toen bleek dat Ritalin niet meer werd gemaakt. Na Ritalin kreeg ik Methyfenidaat tegen deze medicijnen kon ik niet tegen. Ik werd duizelig ik kon niet meer snel bewegen. IK ben zelf ook wel eens heel druk. Dat gebeurt meestal als ik me medicijnen niet in slikt. Ik slik nu Concerta dat is een vernieuwde versie van Ritalin ik slik de laagste dosering 36mg. Toen ik op de basisschool zat was ik anders dan nu. Nu boeit het men iet meer zo hoe ze me noemen of wat dan ook. Op de basisschool wel toen werd ik wel boos. Want er werd elke keer gezegd van Neem je pilletje in en dat vond ik niet leuk. Maar nu gaat het goed!!

Tafeltje dekje


Thuis eten...
De maaltijd wordt koelvers bij u thuisbezorgd: minimaal drie en maximaal zeven dagen per week. U neemt altijd de hoofdmaaltijd af en u kunt daarnaast kiezen voor extra componenten (soep, rauwkost, appelmoes of een toetje). Dieet- en vegetarische maaltijden behoren ook tot de mogelijkheden. Thuis warmt u het eten zelf op in een magnetron. Zonodig krijgt u die gratis van SWON in bruikleen.Ook is het mogelijk uw broodmaaltijd te bestellen via SWON.

...of in het restaurant
U kunt ook samen met anderen eten in het restaurant van een verzorgingshuis; meestal is dit tussen de middag. U bepaalt zelf hoeveel dagen van de week u komt. In de meeste huizen zijn keuzemenu's.U kunt terecht in de verzorgingshuizen Boszicht, Doddendaal, Doekenborg, Honinghoeve, Huize Rosa, Nieuw Malderborgh, Orangerie, Oud Burgeren Gasthuis, Sonnehaert, Nijevelt en in verpleeghuis Margriet.

Kosten
Voor Tafeltje Dekje betaalt u een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Voor de maaltijden thuis betaalt u maximaal € 4,38 (als u alleen een hoofdgerecht kiest). Voor de maaltijden in een restaurant betaalt u maximaal € 5,15

Tafeltje Dekje aanvragen
Wilt u deelnemen aan Tafeltje Dekje? Bel het SWON-informatiecentrum. Daarna komt een ouderenadviseur bij u thuis om uw aanvraag te bespreken.

Wat voor gerechten kan je kiezen
Je kan alles kiezen van gerechten

Hoe gezond ben ik...


Ik voel me helemaal goed ik heb nergens geen problemen mee ik mankeer ook niks.

Ik vind ook dat ik goed en gezond eet en leef.

Ik sport iedere week voetballen en fitness .

Ik gebruik ook geen drugs ik wil het ook nooit gebruiken.

Ik fiets iedere dag naar school.

Ik beweeg veel.

Ik ga weinig naar de dokter

Ik drink niet veel alcohol

Ik ga op tijd naar bed

Ik zorg dat ik me vitamines binnen krijg

zondag 30 maart 2008

Sophia Kinderziekenhuis


Organisatie:
De Sophia Kindergeneeskunde BV is voor 100% dochter van de Erasmus MC Holding welke 100% dochter is van het Erasmus MC te Rotterdam. De activiteiten van de Sophia BV zijn mede gebaseerd op de samenwerkingsovereenkomst die er is met het ErasmusMC, meer in het bijzonder de afdeling Kindergeneeskunde.
Alle extern gefinancierde projectmatige activiteiten (onderzoek, scholing en overige projecten) die zijn gerelateerd aan de afdeling Kindergeneeskunde van het Erasmus MC worden uitgevoerd door de Sophia Kindergeneeskunde BV.
De interne structuur van de Sophia Kindergeneeskunde BV omvat een projectorganisatie welke is gerelateerd aan de subafdelingen van de afdeling Kindergeneeskunde.

Strategie:
De Sophia Kindergeneeskunde BV wil zich ontwikkelen tot een project- en onderzoekorganisatie met
kennis van projectadministratie en financiering
kennis van logistieke onderzoeksprocedures
een team van ervaren researchprofessionals
een clinical research unit
een op innovatie gerichte cultuur
een erkend onderzoeksinstituut

Profiel:

De Sophia Kindergeneeskunde BV is in 2000 opgericht om binnen het ErasmusMC verworven kennis toe te passen in projectactiviteiten van de vennootschap en de zodoende opgedane ervaring te laten bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de kindergeneeskunde.

donderdag 20 maart 2008

Maak kennis met de Landmacht en haal je MBO-diploma


Dat je interesse hebt voor deze pagina bewijst eigenlijk al dat een baan bij de landmacht voor jou een serieuze mogelijkheid is. Maar het is ook een hele stap. Die je bovendien pas kunt zetten als je op zijn minst 17 jaar oud bent. Ben je nog niet oud genoeg, weet je nog niet zeker of je bij de landmacht wilt werken of voldoe je nog niet aan de keuringseisen? Dan is een instroomopleiding misschien iets voor jou. Tijdens zo'n opleiding haal je een MBO-diploma op niveau 1, 2 of 3, maar maak je ook uitgebreid kennis met het werken bij defensie. Bovendien hebben kandidaten die de instroomopleiding met succes doorlopen bij de sollicitatie een streepje vóór. Er zijn drie verschillende instroomopleidingen: het Oriëntatiejaar Koninklijke Landmacht en de opleiding Vrede & Veiligheid niveau 1&2 en niveau 3. Deze opleidingen kun je volgen aan een groot aantal Regionale Opleidingen Centra (ROC's). Ook hiervoor geldt overigens een leeftijdseis: op 1 oktober van het jaar dat je met de opleiding begint moet je ten minste 16 jaar zijn.
Het Oriëntatiejaar Koninklijke Landmacht (OJKL)
Lijkt een baan bij de landmacht je wel interessant, maar wil je de weg naar een beroepsopleiding openhouden? Kies dan voor het Oriëntatiejaar Koninklijke Landmacht (OJKL) Het Oriëntatiejaar is combinatie van een 1-jarige MBO-beroepsopleiding en een uitgebreide kennismaking met het werken bij de landmacht.
De Opleiding Vrede & Veiligheid niveau 1 & 2
Weet je vrijwel zeker dat je militair wil worden, maar twijfel je nog tussen de landmacht en de marine? Meld je dan aan voor de opleiding Vrede & Veiligheid. Dit is een erkende MBO-opleiding, die je kunt volgen op niveau 1 (Assistent V&V) en niveau 2 (Medewerker V&V). NIEUW: Opleiding Vrede & Veiligheid III
Deze nieuwe, tweejarige opleiding laat je uitgebreid kennismaken met leidinggevend werk bij de landmacht én biedt je een mbo-diploma op niveau 3. Met deze opleiding werk je toe naar een uitdagende toekomst als leidinggevende bij de landmacht, maar natuurlijk kun je met deze opleiding ook buiten de landmacht aan de slag.

Handleiding internet


Stap 1: Druk de Computer aan.

Stap 2: wacht tot hij op gestart is..

Stap 3: Links onderin staat “START” klik daar op ->

Stap 4: Ga dan naar programma’s klik daar op

Stap 5: Zoek in de lijst internet.. klik daar op.


Stap 6: U krijgt een scherm voor je dat is de Startpagina.

Stap 7: Links boven staat adres en daarnaast een adresbalk. Klik de adresbalk aan…

Stap 8: Typ in de balk
http://www.google.nl/ in. Dat is een zoekmachine..

Dit was een korte handleiding om internet op te starten. Ik hoop dat het U gelukt is..